Vrei să devii un connossieur al ginului?
Degustarea ginului are toate aceleași elemente ca și degustarea vinului. O combinație a simțurilor dă note diferite ginului.
Gustul ginului poate fi foarte diferit. Ginul
este rareori băut simplu, cu toate acestea gustarea lui înainte de-al combina
cu altceva este cea mai bună modalitate de a găsi un gin bun.
Fie că ești un novice sau un profesionist în
degustarea ginului, sperăm să beneficiezi de acest ghid la îndemână despre cum
să deguști ginul.
Alege-ți
ginul
Primul pas este să-ți alegi ginul. Poți
încerca câte o băutură pe rând sau poți invita câțiva prieteni și îi poți face
pe fiecare să-și aducă ginul preferat și le puteți încerca împreună.
Îți recomandăm să păstrezi ginul la
temperatura camerei înainte de degustare, deoarece gustul poate fi afectat dacă
ginul este prea fierbinte sau prea rece.
Alege paharul corect
Este important să alegi paharul corect pentru
gin, deoarece acesta poate schimba modul în care vei mirosi ginul.
Paharele pe care le poți folosi pentru a
mirosi corect ginul sunt pahare mici de vin și pahare tip snifter. Acestea
sunt, în general, preferabile paharelor de cocktail, deoarece îți permit să îți
folosești pe deplin simțurile pentru a gusta ginul.
Toarnă-ți
ginul
În continuare, toarnă ginul! Deși tentant, nu
vărsa prea mult. Vrei să lași loc pentru ca aerul și aromele să circule prin
pahar.
Unii oameni sugerează că un pahar cu picior
este cel mai bun, pentru a preveni încălzirea ginului de la mâini.
Rotește
paharul
Învârte ginul în pahar pentru a elibera
aromele. Acest lucru va amesteca ginul cu oxigen și va aduce aromele de gin
aproape de vârful paharului, unde îți va fi mai ușor să le detectezi.
Folosește-ți
simțurile
Folosirea simțurilor este cel mai bun mod de a
gusta ginul și va încorpora un amestec de miros și gust pentru a determina
notele fiecărui gin.
Miros
Respiră adânc aroma ginului pentru a te asigura
că capetele nervoase din partea de sus a nasului sunt inundate de parfumul
ginului.
Gândește-te la ceea ce simți când miroși.
Citrice? Condimente? Arome florale? Aceste parfumuri inițiale sunt numite
notele de vârf și determină substanțele botanice dominante utilizate în gin.
Gust
Aici vine cea mai bună parte, gustarea
ginului! Ia o mică înghițitură de gin și învârte-o în gură, permițând papilelor
gustative să experimenteze pe deplin gusturile din interior.
Acordă atenție diferitelor gusturi. Este dulce,
uscat? Poate că există un indiciu de condimente?
Lasă ginul să stea pe limbă și gândește-te cum
se simte odată înghițit. Aromele se îmbină? Există un gust de după?
Amestecă
ginul
Amestecă ginul fie cu apă, fie cu tonic, în
funcție de cât de diluat vrei să îl faci. Gândește-te dacă amestecul a scos la
iveală gusturi noi pentru gin sau dacă este de preferat simplu.
Fiecare gin este diferit și adesea va necesita
o garnitură pentru ca adevărata aromă să fie apreciată.
Sperăm că acest ghid de degustare a ginului a
fost de ajutor. Așadar, ce fel de gin
îți place să bei și cum?